Menu

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til kurven

    Opdaterer din indkøbskurv

    cart-loader

    Alt om stevia og hvordan du kan bruge det i madlavningen!

    14/12/15 10.18

    Lidt sødme til en sund livsstil

    Alt om stevia og hvordan du kan bruge det i madlavningen!

    Hundredevis af nye sødestoffer, syntetiske som naturlige, har set dagens lys indenfor de sidste årtier. Markedet er større end nogensinde før og hypen omkring disse velvirkende alternativer til raffineret sukker er voksende. Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at det almindelige ”hvide sukker”, langt de fleste af os er bekendt med, er en sand sundhedsfare i det moderne samfund. Derfor er sødestoffer en fantastisk mulighed for at undgå det skadelige sukker uden at skulle sige helt farvel til søde aromaer i desserter og snacks. Læs med her, hvor vi sætter fokus på det naturlige sødestof stevia samt de unaturligt- og kunstigt fremstillede sødestoffers negative virkning på den kropslige balance. Find desuden lækre opskrifter på skønne smoothies, kager og desserter med stevia– helt fri for raffineret sukker.

    Hvad er stevia?

    Stevia er som naturligt sukkerstof stammende fra den såkaldte stevia rebaudiana. Denne plante har en rig blomstring i sensommermånederne, men kan kun gro i varme områder som Brasilien, Argentina og Paraguay. I historisk sammenhæng var det befolkningsgruppen Guaranier, der allerede i urtiden brugte plantens blomster som en aromatisk og sødende komponent i madlavningen. På trods af stevias omfattende fortid er det først i 2011, at EU-kommissionen vælger at godkende steviol og steviaglycosider som fødevaretilsætningstof. I dag er stevia et af de mest anerkendte sødestoffer, hvoraf man endda har fundet positive sundhedsegenskaber ved indtagelse i rette doser.

    Stevia er dog ikke det eneste hypede sødestof. Xylitol, også kaldt birkesød, er ligeledes et naturligt sukkeralkohol, baseret på birketræ. Find et bredt sortiment af birkesød produkter i vores udvalg af naturens egne sødemidler lige HER

    Gode og dårlige sødestoffer

    Ny forskning viser dog, at det kan blive afgørende at skelne mellem gode og dårlige sødestoffer. Her drejer det sig først og fremmest om de syntetiske sødestoffers virkning på den kropslige balance. De kunstige sødemidler aspartam, sukralose, neotame og acesulfam-kalium har i lang tid lidt under stærk kritik i videnskabsrelaterede kredse. Det er nemlig blevet påpeget i undersøgelser, at disse syntetiske sødestoffer kan have negative konsekvenser for kroppen. Aspartam, der er fremstillet af to forskellige aminosyrer, vil nemlig via indtagelse spaltes til et stof, der svarer til træsprit, når det når tarmsystemet. Dette er selvfølgelig hverken optimalt eller sundt for kroppen, da et sådant stof er fuldstændigt fremmed for kroppen sammenlignet med de almene optagelsesprocesser. Mange bivirkninger opstår som følge af dette i forskellige dele af kroppen, hvilket viser sig i svimmelhed, kramper, søvnproblemer og svær hovedpine. Derfor er mange forskere indenfor feltet opsatte på at sprede et budskab om at undgå de syntetiske sødemidler. Kunstige sødestoffer findes også især i slankeprodukter.

    Kunstige sødestoffer = affaldsstoffer

    Når sødestoffer, der er fremstillet på kemisk vis, går igennem kroppens tarmsystem, vil en slags kædereaktion af hormonmeddelelser blive sat i gang. Sødestofferne påvirker nemlig, som tidligere beskrevet, tarmbakteriernes optagelsesevne og funktion, hvor meddelelseshormoner hurtigt vil sende et signal rundt til kroppens vigtige organer om, at et fremmed stof nu skal ”afstødes”. Således bliver sødestoffet et fremmed affaldsstof, som kroppen i denne forbindelse har enormt svært ved at komme af med. Er man diabetiker kan det forhøjede blodsukker som følge af indtagelsen af kunstige sødestoffer resulterer i meget negative konsekvenser.

    Ny banebrydende forskning: ”Kemiske sødestoffer feder”

    Nyligt præsenterede undersøgelser viser, at blodsukkeret i forbindelse med indtagelse af kemisk fremstillede sødestoffer som erythritol og aspartam vil STIGE i nogenlunde samme grad som ved indtagelse af almindeligt hvidt sukker. Sødestofferne, der af kroppen bliver anset som affaldsstoffer, menes blandt forskerne i undersøgelsen at sætte sig som fedtdepoter rundt omkring i kroppen, da en eventuel optagelsesproces i tarmene nærmest er umulig. Sødestofferne får således den MODSATTE virkning i forhold til hele målet med skabelsen af det på forhånd antaget ”sundere” alternativ til almindeligt sukker. Det kan altså således ikke, ifølge ny forskning, betale sig at spise og drikke lightprodukter, der vel at mærke indeholder de kemiske sukkersubstanser. Og forskningen omkring kunstige sødestoffer slutter ikke her – man har nemlig også fundet kræftfremkaldendeopponenter i sødestoffet aspartam.

    Stevia - et naturligt alternativ

    Stevia er - i modsætning til de kemiske sødestoffer - direkte udvundet fra planten af samme navn. Derfor karakteriseres stevia også som et naturligt plantemiddel, som desuden har en række positive egenskaber udover at fungere som en sødmeskabende madingrediens.

    Nyt middel mod sukkersyge?

    Forholdsvist nye videnskabelige undersøgelser, foretaget af danske forskere igennem de seneste fem år, viser, at stevia faktisk kan have positiv indflydelse for behandling af type 2 diabetes. Planten indeholder nemlig det aktive stof steviosid, der har vist sig at være ligeså effektivt som andre kunstigt fremstillede diabetesbehandlinger – og så er stoffet jo vigtigst af alt naturligt. Naturlighed er et område, der går igen, når det kommer til nye ideer i videnskaben, hvad gælder behandlingen af forskellige sygdomme. Det samme vedrører diabetes, hvor man også søger at finde så naturlige remedier som muligt. Det bedste ved det hele er, at steviosid ikke har nogen bivirkninger ved indsprøjtning eller indtagelse i rette doser.

    Diabetes 2 behandling

    Steviosid stimulerer først og fremmest insulinproduktionen, hvilket netop er hovedessensen af eventuel behandling af type 2 diabetes, som har ramt mere end 300.000 danskere og 250 millioner mennesker verden over.

    Andre sygdomsrelaterede fordele, som den nyere forskning fra Århus Universitetshospital påpeger er at; - Blodsukkerniveau og heraf følgelig blodtryk sænkes - Blodfedt mindskes eller reduceres drastisk

    Begge punkter kan både være gavnligt for diabetesramte og de, der ikke er ramt af sygdommen.

    Stevias sygdomsbehandlende egenskaber er stadig under forskning, men flere og flere undersøgelsesresultater peger i positive retninger på alle områder. Ligesom andre urter rummer stevia mange sundhedsmæssige fordele ved indtagelse, hvorfor sødemiddelet er et oplagt naturligt valg, hvad gælder forebyggelse og behandling af specifikke sygdomme. Og så er det selvfølgelig også vigtigt at påpege den fantastiske søde smag, sukkermiddelet kan tilbyde i madlavningen. Tjek blot følgende lækre opskrifter ud:

    Sukkerfrie desserter og snacks med stevia

    Vi præsenterer her en række opskrifter, testet og godkendt er artiklens forfatter, hvor stevia er inkluderet som selve sødekomponenten i stedet for almindeligt sukker. Bemærk, at 15 gram stevia i mange tilfælde smagsmæssigt svarer til 100 gram sukker. 2 tsk. RENT stevia pulver er nok til en hel kage. Vildt ikke? Vi håber, i bliver inspireret til at smide det raffinerede sukker lang ind bagerst i skuffen ;-)

    Mango papaya smoothie uden sukker (Serveringer: 4 glas)

    Blend følgende ingredienser
    - 1 mango
    - 1 papaya
    - ½ vand
    - 2 ½ dl skyr eller fedtfri græsk yoghurt
    - En kvart teske stevia pulver (smag eventuelt til) - køb HER (link: http://www.helsehelse.dk/produkter/188-sukker-aroma/11137-stevia-soed-400gr-fra-naturdrogeriet/)

    Jordbær yoghurt / mexicansk liquado drik (Serveringer: 3 glas)

    Liquado er en lækker og forfriskende drik, der serveres overalt i Mexico i årets varmeste måneder. Prøv denne pink udgave af slagsen, hvor stevia pulveret fungerer eminent til at få jordbærsmagen ekstra frem.

    Blend følgende ingredienser sammen
    - 15 frosne jordbær
    - 2 ½ dl skyr eller fedtfri græsk yoghurt
    - 1,75 dl appelsinjuice (økologisk uden tilsat sukker)
    - 2-3 dråber af stevia drops – køb her (link: (http://www.helsehelse.dk/produkter/1583-stevia/12378-stevia-draaber-med-smag-60ml-sweet-drops/)

    Gulerodskage uden sukker
    >br> Denne skønne gulerodskage uden sukker er et fantastisk sundt alternativ, der med stevia smager mindst ligeså sødt og godt som en original gulerodskage.

    100 gram mandler
    50 gram dadler uden sten
    2 store gulerødder (eller 4 medium)
    2 store bananer
    3 æg 50 gram olie
    1 dl mælk
    170 gram hvedemel
    15 gram Stevia SØD (køb her - http://www.helsehelse.dk/produkter/188-sukker-aroma/11137-stevia-soed-400gr-fra-naturdrogeriet/)
    2 tsk. Bagepulver
    1 vaniljestang (udskær indhold og bland med lidt kokosolie)
    o,75 tsk. ingefær stødt
    1 tsk. kanel
    1 tsk. kardemomme

    Vejledning
    1. Blend mandler, dadler, gulerødder og bananer fint.
    2. Tilsæt massen til de øvrige ingredienser og rør godt sammen.
    3. Bag ved 200 grader i ca. 35 minutter i almindelig ovn.

    BEMÆRK* Bruges rent stevia pulver i opskriften, så tilsæt kun 1,5 teske!

    Raw avokado CHOKO-dessert uden sukker (3 serveringer)

    INGREDIENSER
    - 1 blød avocado
    - 6-10 dadler uden sten
    - ½ teske vaniljepulver
    - 4 spsk. Raw kakao pulver – køb HER http://www.helsehelse.dk/produkter/1213-chokolade--cacao/8325-raa-kakao-pulver-uopvarmet-180gr-fairtrade/
    - 1 dråbe af stevia drops – køb her (link: (http://www.helsehelse.dk/produkter/1583-stevia/12378-stevia-draaber-med-smag-60ml-sweet-drops/)

    Posted in Artikler By

    Mikkel Cort