Menu

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til kurven

  Opdaterer din indkøbskurv

  cart-loader

  Alt om tang i kosten

  11/12/15 13.57

  De sundhedsmæssige egenskaber i tang

  De fleste kender tang som en vigtig komponent i sushi, men den grønne undervandsplante er meget mere end et friskt indslag til ris og rå fisk. Fyldt til randen med vitaminer og mineraler, hvor især B12 er dominerende, står tang ernæringsmæssigt stærkt. Den nye "superfood" er at finde alle vegne og bliver især omtalt i videnskabelige undersøgelser, der påpeger en række helbredsmæssige fordele ved den havbaserede plante. Læs med her, hvor vi dykker ned i fakta og fordele, ligesom du til sidst i artiklen vil kunne finde produkter samt opskriften på den perfekte, japanske tang-salat!

  Tang er havbundens plantekonge

  Flere tusinde forskellige arter tang præger havbundes planteliv verden over. Men skal man udelukkende forholde sig til, hvad der egentlig er spiseligt på såvel lave som dybe havbunde, er det tang, der står øverst på listen i mange madkulturelle kredse. Som omfattende medlemmer af algefamilien indbefatter de spiselige tangsorter tre hovedgrupper - nemlig de henholdsvis brune, røde og grønne. Den mest almindeligt optrædende former for spiselig tang er den brune tang, hvoraf blandt andet det brune nori-tang optræder i især det asiatiske køkken.

  En del af japansk kultur

  Tang er dog ikke som sådan integreret i alle former for asiatisk køkken. Specifikt er det nemlig japanere, der med rette kan tage patent på at spise tang. De store japanske kokke omtaler oftest integration af tang i madlavningen som en decideret kunstform. Ja, du hørte rigtigt! I Japan er tang nemlig oftest optrædende i kreative sammenhænge, hvad gælder anretning af mad. Den kendte miso suppe er i denne forbindelse oftest anrettet med finurlige tangdetaljer, ligesom tangsalater altid er at finde på menukortet. Dog er sushien nok den mest tang-fulde madret overhovedet, som kulturelt set også ligger højt på listen over det tangrige lands kendetegn. Sushi er og bliver et fantastisk eksempel på, hvad tang giver smags- og udseendemæssigt i madlavningen. Med over tyve forskellige slags tangsorter i deres landbrug (eller skal man sige hav-brug) er tang i blandt hovedkilden til både salg og næring til Japans befolkning.

  Vitaminer i tang

  Den største hype omkring tang går dog i mange tilfælde ikke på smagen eller dets madrelaterede kunnen. En del bryder sig nemlig slet ikke om den gummiagtige konsistens og snakker ligefrem om tang som anstødende og "ulækkert". Derimod anses tang af flere og flere mennesker som en oplagt kilde til en række vitaminer såsom A og C vitamin. Men især er det indholdet af B12 i tang, der har fået stor opmærksomhed af medier og online sundhedssites. Er man vegetar og i særdelshed veganerer det nemlig enormt relevant at finde alternative kilder til B12, der næsten udelukkende er optrædende i animalske fedtsyrer, hvorfor tang således kan være en slags "redningsmand" på dette felt.

  At spise tang kan være er naturligt alternativ til calcium tabletter

  Det er et faktum, at et solidt kalk-indtag igennem kosten er nødvendigt i alle aldre, men på visse stadier i livet, forefinder der sig et øget calcium behov. Dette gælder især, når man bliver ældre og knoglerne har ekstra brug for "lidt hjælp" på kalkfronten via indtagelsen af eventuelle kalktabletter. Problemet i denne sammenhæng består dog i, at man via forskellige undersøgelser, foretaget af verdensomspændende universiteter og forskningscentre (kilde: Heath.com) har fundet en risiko ved at indtage tabletter rige på calcium. Åreforkalkninger, blodpropper og generelle hjerteproblemer er heriblandt de mest ekstreme tilfælde af konsekvenser hos nogle, der indtager den klassiske kalk-medicinen. En række producenter tilbyder dog nu tabletter baseret på calciumrigt tang, der ifølge ny forskning vil kunne erstatte de "farlige" kalktabletter.

  Det er dog vigtigt at slå fast, at tang ikke har effektive doser af calcium i sig, hvis man har kroniske problemer med knogler og muskler. Derfor er det afgørende at man indtager tangen i en koncentreret pilleform, hvis man skulle være gigtpatient eller lignende for at opnå en optimal effekt.

  Andre fordele ved calcium i tang

  Calcium har ikke kun som funktion at vedligeholde kroppens knogler og tænder, men er derimod også afgørende for dannelse af blodlegemer og herved opbyggelse af et sundt blodomløb, ligesom også nervesystemet og muskelgrupper afhænger af et solidt kalkindtag igennem kosten. Derfor er det afgørende at se på, hvilke kalkfødevarer, man kan øge indtaget af, hvoraf altså tang i denne sammenhæng er en oplagt mulighed at integrere i kosten med dets calcium-rige egenskaber.

  Udover kalkindholdet er en høj magnesium procent desuden påvist i tang, ligesom 70 andre mineraler også hører inde under algaeCalcareas tang-familien. Disse mineraler spiller også en vigtig rolle i forhold til knoglesundhed. Mineralernes antiinflammatoriske egenskaber kan være en fordel for gigtpatienter, hvorved tabletter baseret på tang samt generelle tangprodukter i hverdagen med god grund kan integreres i de almene behandlingsmetoder.

  Tangens jod indhold

  Indtil videre har vi fået slået fast, at tang både er rigt på A, B12 og C-vitamin, ligesom en række calcium baserede mineraler også er dominerende i den fantastiske superfood. Det stof, der dog først og fremmest har rod i al denne hype omkring tang, er det såkaldte iodin - et stof der sjældent ses på madmarkedets væld af fødevarer. Lodin der kan oversættes til jod er altafgørende i vedligeholdelsen af kroppens hormonbalance. De fleste kender til de negative konsekvenser, et ustabilt hormonsystem vil kunne medføre. Træthed, lav tolerance for stress, angst samt et manglende overskud er oftest en selvfølge, hvis en kemisk ubalance i det hormonelle system i kroppen opstår.

  Helt overordnet er det netop oftest manglen på stoffet jod i kroppen, der resulterer i denne ubalance. Jod er nemlig en yderst vigtig komponent i vedligeholdelsen af skjoldbruskkirtlen som sidder i halsen Denne kirtel er med til at regulere hormonerne i kroppen, dvs. de meddelelser og signaler, der sendes ud til kroppens forskellige organer. Et stabilt og balanceret hormonsystem betyder netop at kroppen har overskud til at reparere og vedligeholde andre vigtige områder i løbet af livets dagligdag. Derfor er indholdet af jod i den spiselige algeplante endnu en god grund til at spise tang! Dette gælder såvel på tabletform som i mere fødevarebaserede former.

  Hvordan kan man lave mad med tang?

  Der er mange måder hvorpå du kan spise tang i din daglige kost. Flere og flere producenter tilbyder tang som en del af varesortimentet, hvor det kan købes i et utal af former. Især er pasta med tang som hovedingrediens dominerende, men almindelig ”rå” tang, der er let at integrere i salater og lignende har i sammenhæng med hypen opnået udbredt popularitet. Tørrede former for tang er ligeledes en oplagt mulighed som hurtig eftermiddagssnack, dyppet i humus eller en klassisk guacamole,

  Vi tilbyder blandt andet produkterne Wakame og Kombu fra det kvalitetsbevidste mærke Clearspring, Disse to produkter er oplagte at koge sammen med bælgfrugter eller eventuelt laves til en hummus.

  WAKAME tang

  Wakame tang er kendt for at smage lidt ligesom agurk og fungerer derfor fantastisk i salsaer og salater som et sprødt og anderledes indslag. Køb en tørret udgave lige HER>>. Det tørrede wakame tang skal udblødes i lunkent vand i 5-6 minutter.

  KOMBU tang

  Kombutang er oplagt at koge sammen med kikærter og heraf laves til en klassisk hummus med de obligatoriske krydderier. Tangen giver et anerledes indslag med den friske havsmag. Det lyder måske lidt specielt – men det smager absolut fantastisk og skal prøves af! Kombu er med dets høje indhold af glutaminsyre en oplagt blødgørende komponent til samkogning af andre fødevarer (eventuelle bælg- og rodfrugter). Køb tørret kombu tang her>>.
  Husk at blødgøre tangen i lunkent vand i 5-6 minutter inden tilberedning!

  Flere tangprodukter

  Kelp nudler minder mest om glasnudler som man kender fra rejser i østen. Kelp pastaen er klar til brug når man køber den, og er velegnet til kolde salater, eller direkte i wokretter. Pastaen er både glutenfri, og har et meget lavt kalorieindhold (17kcal pr. 100gr.) hvilket går den rigtig god til en kaloriereduceret kost. Du finder Kelp nudler her>>

  Én af mange opskrifter med tang

  Tangsalat

  Ingredienser:
  20 gram tørret wakame tang
  80 gram romaine salat (eller salat efter eget valg)
  ½ rødløg
  Lidt syltet ingefær / eller friskrevet

  Dressing:
  1 spiseske soyasauce
  1 spiseske sesamolie
  60 ml risvin eddike eller almindelig æbleeddike
  Lidt honning (1/2 teske)

  Instruktioner:
  Miks alle dressing-ingredienser sammen med 1 spiseske vand og rør grundigt. Dressingen kan opbevares i køleskabet i op til en måned.
  Lad det tørre wakame tang blødgøre i lunkent vand i 5 minutter.
  Hæld vandet fra, når ønsket konsistens er opnået.
  Bland salat, finskåret løg og tang i en stor salatskål.
  Server med dressing og lidt syltet ingefær

  Posted in Artikler By

  Mikkel Cort