Menu

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til kurven

  Opdaterer din indkøbskurv

  cart-loader

  Er mørk chokolade sundt?

  14/12/15 10.20

  Lige siden oldtiden har mørk chokolade fået tildelt utallige positive egenskaber. Mørk chokolade er nemlig fyldt til randen med næringsstoffer, som har vist sig at kunne booste det kropslige helbred og velbefindende. Den både velsmagende og antioxidantrige mørke chokolade har et højt indhold af ren kakao fra verdens sydligst placerede kakaotræer i blandt andet Mexico og Afrika.

  Træerne bærer på frugter, hvis frugtkød og bønner til fremstilling gæres sammen og tørres i solen. Herefter ristes bønnerne og skallen fjernes, hvilket udgør den samlede kakaomasse, hvoraf man via presning adskiller massens to komponenter; kakaopulver og kakaosmør. Netop disse to ingredienser er mest dominerende i mørk chokolade, angivet med høj procent. Er kakaoprocenterne høje betyder det desuden færre ”dårlige ingredienser” såsom sukker, og chokoladesmagen bliver endnu mere intens og dyb.

  Men hvorfor er mørkt chokolade sundt? Læs med her og få præsenteret 7 videnskabeligt beviste fordele ved at indtage mørk chokolade (Kilde: Authority Nutrition) De 7 fordele ved mørk chokolade

  1. Mørk chokolade er en oplagt kilde til masser af næringsstoffer

  Sørger man for at spise chokolade med en høj kakaoprocent, er man automatisk sikret det mest optimale indhold af fibre og mineraler.

  En almindelig 100 gram bar mørk chokolade med 70-85 % kakao indeholder:

  11 gram fibre
  67 % af det dagligt anbefalede indtag af jern
  58 % af det det dagligt anbefalede indtag af magnesium
  89 % af det det dagligt anbefalede indtag af kobber


  Selvfølgelig er 100 gram chokolade ikke sundt at indtage hver dag, men små doser på omkring 20 gram en gang imellem kan sikre et optimalt indtag af afgørende jernformer og fibre.

  2. Mørk chokolade er rigt på antioxidanter

  Flere undersøgelser viser, at mørk chokolade er rig på antioxidanterne polyfenol, flavanol, catechin og andre naturlige stoffer, som forhindrer eller svækker ødelæggende iltning. Antioxidanter har mange biologiske egenskaber, der balancerer iltningsprocesser i kroppen og bibeholder et sundt stofskifte.

  Får man over en længere periode ikke tilstrækkeligt med antioxidanter i kosten, vil risikoen for sygdomme og kræftformer være øget. Derfor er det vigtigt, at man indtager masser af antioxidanter – og heraf er mørk chokolade altså en oplagt kilde (i moderate doser)

  En videnskabelig undersøgelse har endda vist, at mørk chokolade indeholder flere antioxidanter end de fleste frugter, som jo ellers oftest udpeges til at være hovedkilden for de vigtige stoffer.

  3. Mørk chokolade kan være en kilde til et bedre blodomløb – og lavere blodtryk

  Antioxidanterne flavanoler, som mørk chokolade netop er rig på, kan sende signaler til kroppens arterier om at slappe af i tilfælde af for højt blodtryk og stress. Disse antioxidanter er således med til at reducere højt blodtryk og afbalancerer blodomløbstrykket.

  Videnskabelige undersøgelser peger dog lidt i forskellige retninger, hvad gælder mørk chokolades direkte evne til at bringe blodtrykket i balance. Er der et højt indhold af sukker i chokoladebaren, vil effekterne dog umiddelbart blive dårlige. Så sørg for at købe kvalitetschokolade – og gerne raw eller med minimum 70 % kakaoindhold.

  4. Mørk chokolade kan forebygge hjertesygdomme

  Kæmper man med et dårligt og svingende kolesteroltal, kan mørk chokolade i raw form med minimale mængder sukker være vejen frem til et sundt hjerte. Mørk chokolade kan forøge det positive kolesterol lipoprotein i kroppen med kakaoens høje indhold af antioxidanter, hvilket medfører stabilisering samt et lavere LDL tal. Endnu engang handler det om indtagelsen af antioxidanter, hvad gælder problemer med hjerte og blodgennemstrømning, så i små mængder kan mørk chokolade være med til at forebygge hjertesygdomme. Endnu engang er det dog afgørende at købe kvalitetschokolade for at undgå en negativ effekt.

  5. Mørk chokolade forebygger risikoen for hjertestop

  En videnskabelig undersøgelse, ”the ZutphenElderlyStudy”, har via videnskabelige metoder af 470 ældre mænd fundet frem til, at kakaointegration i kosten mindsker risikoen for hjertestop med hele 50 % over en 15-års periode.

  En anden undersøgelse har ligeledes vist, at man ved at indtage mørk chokolade to gange om ugen har lavere risiko for åreforkalkninger.

  Svaret på hvorfor chokolade er sundt i denne sammenhæng, ligger i antioxidanterne og det høje jernindhold, mener eksperterne.

  6. Mørk chokolade kan beskytte huden mod solens skadelige stråler

  De bio-aktive komponenter i mørk chokolade virker fantastisk for huden. Igen er det antioxidanterne flavanoler, som rummer disse positive egenskaber. Flavanolernes evne til at hjælpe blodgennemstrømningen sørger for, at huden får nok ilt og tilstrækkelig fugtighed.

  Skal du til varmere og mere solrige lande, er det altså oplagt at indtage lidt mere mørk chokolade end du plejer (eller bare bruge det som en god undskyldning) ;-)

  7. Bliv i godt humør

  De grå sommerdage, vi oplever i øjeblikket, hjælper ikke ligefrem på humøret – men det kan mørk chokolade! Når den alment kropslige blodgennemstrømning forbedres, som mørk chokolades antioxidanter jo som tidligere beskrevet medfører, betyder det også mere blod til hjernen. Og netop det medvirker til bedre humør, øget hjerneaktivitet, overskud og lykkefølelse.

  Vores udvalg af chokolade

  Vi tilbyder et bredt udvalg af chokoladebarer med højt kakaoindhold, hvoraf vi især kan anbefale det danske mærke Økoladens eget udvalg. Prøv eksempelvis deres Chok O Blok med 70 % mørk chokolade rørt med kardemomme og pyntet med hakket ingefær lige her

  Vil man op i de helt høje kakaoprocenter og derved opnå ultimative fordele som listet ovenfor, tilbyder det anerkendte mærke Vivani et hav af muligheder. Prøv eksempelvis denne intense, vidunderlige bar med hele 80 % kakaoindhold her

  Er man lidt skræmt af den meget dybe og sommetider bitre smag af mørk chokolade, kan alternativet være disse skønne morbær dyppet i mørk raw chokolade og derefter rullet i kakaopulver. Bærenes runde og søde smag balancerer nemlig det bitre i den mørke chokolade, hvilket er klart anbefalelsesværdigt. De kan både spises som en sund dessert eller luksussnack i løbet af dagen og du finder dem her

  Posted in Artikler By

  Mikkel Cort