Menu

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til kurven

  Opdaterer din indkøbskurv

  cart-loader

  Hvad er argan olie?

  14/12/15 10.25

  Hør hvad argan olie er og få historien bag den ikoniske olie fra Marokko og lær om alle fordelene ved at integrere den i den daglige madlavning samt i krops- og hårpleje.

  Argan olie er først de seneste år blevet vanvittigt populært blandt stort set alle skønhedsrelaterede brands i verden – også selvom olien allerede blev udvundet og ihærdigt brugt af marokkanske indbyggere for flere århundrede år siden. Olien, der udvindes af nødderne fra det sjældne argantræ, der udelukkende er hjemmehørende i tørkeområder i Marokko og Algeriet, har fantastiske multifunktionelle egenskaber. Rig på vitamin E og essentielle fedtsyrer, er olien som selvfølge blevet et oplagt produkt til at bremse aldringstegn, udglatte linjer og give hud og hår ultimativ fugt.

  Hvor kommer argan olie fra?

  At argan træet er vanvittigt sjældent er allerede slået fast, men noget yderligere unikt i denne sammenhæng ligger blandt andet i, at det i dag kun er berber kvinderne i den sydlige del af Marokko, der har autoritet til at plukke frugterne fra argan træet. Berbernes kultur går flere århundrede år tilbage og man siger desuden, at det netop er denne folkegruppe, der i sin tid fandt argan oliens vidunderlige virkning.

  Argan olie blev især brugt til madlavning af berber kvinderne, som dog også fandt positive og blødgørende effekter ved at påføre olien på huden og i håret. Tørheden forsvandt og blev i stedet erstattet med sund hud og glansfuldt hår.

  Argan oliens historie er i rivende udvikling og i dag medfører vestens nye interesser i argan olien, at millioner af marokkanere har fået en voldsomt øget indkomst, hvorfor den samlede levestandart er stigende blandt de ellers fattige folkegrupper i Marokko som følge af den eftertragtede argan olie.

  Forskellige typer af arganolie

  De fleste arganolie produkter på markedet er blandingsprodukter, hvorfor man altså sjældent får 100 % arganolie for pengene. I mange tilfælde er procenten af arganolie endda så lav, at man knap nok vil kunne anse olien for at være af en god nok kvalitet.

  Derfor er det vigtigt at orientere sig i markedet, hvis man vil have kvalitet for pengene.

  Hvad er forskellen på økologisk og konventionel argan olie?

  Ligeledes er det afgørende at differentiere mellem økologisk- og konventionel argan olie. Er arganolien økologisk vil man få et så fint, koncentreret produkt, at virkningen bliver helt exceptionel. Samtidig vil man i denne sammenhæng også støtte en mere bæredygtig dyrkelse af arganfrugttræet.

  Det kan dog være en langsommelig proces at fremstille økologisk argan olie, da træernes frugter – udover at vokse langsomt – heller ikke giver et ligeså højt udbytte af selve olien, da frugterne helt overordnet er mindre.

  Vi tilbyder dog her på Helsehelse et økologisk arganolieprodukt, der langt fra ligger i den pebrede ende og virker fantastisk. Se her

  Lige præcis dette arganolie produkt er mest oplagt at bruge i madlavningen (kulinarisk og ikke kosmetisk), men kan også sagtens påføres på hud og i hår som en nærende og berigende ekstrapleje.

  Arganoliens indre virkning

  Flere professorer har i rapporter påpeget, at den kulinariske arganolies rigdom på essentielle fedtsyrer kan afhjælpe forskellige sundhedsrelaterede problemer.

  Her er en liste fra det internationalt anerkendte site health.com, hvis kilder bygger på videnskabelige undersøgelser.

  Kulinarisk argan olie kan ved indtagelse via madlavning:

  reducere højt kolesterol
  medføre til øget blodcirkulation
  stabilisere blodsukkeret
  reducere smerter ved gigt
  styrke kroppens immunforsvar

  Argan olie til madlavning

  Argan olie har som en af de mest sjældne olier i verden en lækker, varm og rund nøddesmag. Man siger, at den smagsmæssigt ligner sesamolie, men hvor der samtidig foreligger en anden, mere ”røget” smagsnuance. Olien er fantastisk i salater, men er også oplagt at bruge i kødretter til at skabe mere definition og dybde.

  En meget klassisk måde, hvorpå olien er blevet brugt i madlavningen blandt originale opskrifter fra marokkanske indbyggere, er som brøddip.

  Opskrift på brøddip
  Brug nedstående opskrift og imponer dine gæster. Denne unikke brøddip er blandt de ældste olierelaterede opskrifter i verden. Flyv et par hundrede år tilbage i tiden til det varme Marokko og dyp friskbagt brød i denne lækre arganoliebaserede dip!

  Opskrift
  200 gram hele mandler
  180 ml arganolie (Se arganolier til madlavning lige her )
  3-4 spiseskefulde af opvarmet honning
  1 til 2 spiseskefulde sukker
  1/8 teske salt

  Argan olie til hud- og hårpleje

  Vi tilbyder et bredt sortiment af hud- og hårplejeprodukter, der indeholder den fantastiske arganolie. Tjek udvalget ud lige her

  Mærker som Kaeline, Rømer og Sébastian rummer et væld af unikke produkter, hvoraf flere udgøres af 100 % ren arganolie.

  Find blandt andet dagcremer, natcremer, hårmasker, serum, massageolier, skrubbecremer, shampoo og lignende produkter, der er rige på den multifunktionelle olie i vores hudpleje kategori, som du finder her

  Posted in Artikler By

  Mikkel Cort