Menu

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til kurven

  Opdaterer din indkøbskurv

  cart-loader

  Vegansk livsstil

  14/12/15 11.55

  Et meget kontroversielt emne i mediebilledet i øjeblikket er hvorvidt en vegansk livsstil med den kost dette indbærer, kan blive set som et tilstrækkeligt kostmål. Får vi alle de nødvendige stoffer, kroppen har brug for, hvis vi udelukkende lever af anti-animalske og plantebaserede produkter?

  Positive erfaringer ved en vegansk livsstil

  Overstående spørgsmål er i konstant debat, men det er dog et faktum, at utroligt mange mennesker har oplevet livsændrende og positive konsekvenser ved at integrere en vegansk livsstil i deres hverdag. Udover store fysiske ændringer, der giver sig til udtryk i form af vægttab og en slankere krop, udlægger de fleste veganere deres livsstil som en retning og vej til en stærkere og mere positiv psyke.

  Får kroppen den rette mængde glukose fra frugt samt tilstrækkeligt med næringsstoffer fra grøntsager og sunde kulhydrater, tilfredsstilles hjernen nemlig til det yderste, hvorved man som menneske fyldes med overskud, lyst til at leve og ikke mindst motiverende tanker om livet. En nyopstået taknemmelighed, der sommetider kan være svær at beskrive.

  Raw till 4 – hvad er det?

  Det er i denne sammenhæng en ny diæt baseret på veganisme kommer ind i billedet – nemlig den såkaldte ”Raw Till 4 Diet”. På sociale medier som Youtube og Facebook, reklamerer forskellige sundhedsdiætister (blandt andet australske youtubere) for ideen bag den blomstrende tankegang. Udgangspunktet i denne vegankost ligger i at spise rå grøntsager og frugter indtil klokken fire, hvorefter aftensmåltidet består i kogte ingredienser, der helst inkluderer rigeligt med kulhydrater - eksempelvis i form af kartofler eller søde kartofler.

  Nu tænker du måske noget i retning af, at netop kulhydrater er noget, der bør undgås – her er det dog ekstremt vigtigt, at differentiere mellem sunde og usunde kulhydrater. Kartofler fremmer en høj grad af mæthedsfornemmelse, som gør det nemmere at blive på sporet. Spis til du er mæt er hele ideen bag – blot du indtager de sunde mættende kulhydrater med lavt saltindhold (low sodium).

  Eksempel på en dag på Raw till 4 // PROGRAM

  For at give dig en idé om, hvordan diæten kunne se ud på en dag, har vi opstillet følgende madprogram, hvoraf en del af vores produkter her på shoppen integreres:

  Morgenmad:
  Lækker, cremet og mættende banansmoothie med forskellige tørrede bær. Opskrift (1 person): 3 bananer, goji bær eller morbær og kakao nibs, 12 dadler, 0,75 liter vand.

  Formiddagssnack:
  Udskåret mango eller anden frugt efter eget valg.

  Frokost:
  Salatblade (eks. rå broccoli, romersalat eller spinat), tomater, agurk, chia- eller græskar frø og lidt hvidløgspesto. Lækker og smagsfuld juice eller anden greenjuice/smoothie ved siden af efter eget valg.

  Eftermiddagssnack:
  1 Raw Bite bar (glutenfri) med vanilje og bær + en håndfuld gojibær svøbt i rå chokolade

  Aftensmad:
  Ovnbagte kartofler med lidt olivenolie og økologisk Himalaya salt. Hjemmelavet chilisauce som dip (opskrift: 3 chilier, 1 spsk. kokossukker, friskpresset citronsaft, vand, 2 grønne forårsløg) Romersalat med tomater.

  Indimellem disse måltider drikkes rigeligt med vand, og det kan desuden anbefales at inkludere grøn the. Her på Helsehelse har vi eksempelvis Pukkas grønne økologiske the ”Clean Greens”, der er rig på klorofyl og baserer sig desuden på de calciumrige grønkålsspire.

  Manglende næringsstoffer og vitaminer?

  Calcium?
  I et sundhedsmæssigt perspektiv, går kritikken mod den veganske Raw till 4 diæt på, at en række næringsstoffer og vitaminer er en mangelvare i kosten. Især påpeges calcium, som normalt er udbredt i animalske mælkeprodukter, at være reduceret gevaldigt, hvis man fuldstændigt udelukker animalske produkter. Som modsvar er der dog en lang række grøntsager, småfrugter og produkter, der er rig på det afgørende stof, der først og fremmest styrker knoglerne.

  Eksemplerne heriblandt er:
  Rå grønkål
  Mandelsmør
  nødder
  Soyabønner
  Broccoli
  Tofu
  Appelsiner
  Tørrede abrikoser
  Figner (integreret i eksemplet på et morgenmåltid i madprogrammet)

  Grønkål indeholder faktisk mere calcium pr. mg end mælk og generelle mælkeprodukter. Supergrøntsagen er oplagt at bruge i salater, men finder man smagen for kedelig, kan man sagtens integrere grønkål som greenjuice/smoothie (opskrift: grønkål, æbler, citronsaft, gojibær, acai pulver og vand)

  Protein?
  Her i shoppen tilbyder vi forskellige produkter, der kan supplere det manglende proteinindhold i en vegansk kost, der normalt fås igennem kød og animalske produkter. Nedstående produkter og eksempler indeholder alle rigeligt med aminosyrer, der altså samlet udgør en rig proteindosis.

  Chia En helt ny åbenbaring i sundhedens mediebillede præsenteres som såkaldte ”Chia Frø”. Frøene er enormt rige på proteiner og kan indtages på et utallig forskellig slags måder – blandt andet kan de bruges i ikke-kogt tilstand i salater (se frokosteksempel i madprogrammet), blandet med et glas vand som ”proteindrik” eller tilberedes som et sundere alternativ til ris til aftensmåltidet.

  Quinoa
  Det proteinrige ris-alternativ Quinoa er endvidere et oplagt valg – og kan også fås her på Helsehelse. Quinoa er ligesom chia proppet med fibre, jern og magnesium – en sand superfood!

  Andre eksempler på proteinerstatning i en vegansk livsstil kan være:
  soyabønner
  sorte bønner
  grønne bønner
  linser
  Hummus
  Økologisk peanut butter (uden tilsat salt)

  Kosttilskud og vitamin/minerealsupplement til en vegansk livsstil

  Mere kontroversielt bliver det, når kosttilskud direkte skal erstatte kød og mælkeprodukters vitaminer og næringsstoffer. Hos fødevarestyrelsens anbefalinger, beskrives det nemlig, at kosttilskud ALDRIG må ses som en erstatning, men derimod et supplement. Dette er vi meget enige i.

  Kosttilskud er dog stadig et oplagt valg, når man samtidig indtager overstående veganske proteiner og calciumalternativer. At få det fulde udbytte vitaminer, mineraler og næringsstoffer, betyder nemlig, at kroppen fungerer optimalt. Dette inkluderer især vores samlede energiniveau – og hvem vil ikke være frisk og klar til den almindelige hverdag?

  Her på Helsehelse tilbyder vi en lang række forskellige kosttilskud – du kan få et nemt overblik over forskellige muligheder under kategorien ”Kosttilskud” B12 Vitamin
  Det mest relevante kosttilskud, når man vælger en vegansk livsstil, er et supplement af B12 vitamin. B12 er nemlig det eneste brugbare vitamin, der udelukkende befinder sig i animalske produkter. Dette vitamins funktion er at holde kroppens blodceller sunde – mangler man vitaminet kan man udsættes for træthed, uoplagthed og i værste tilfælde depression.

  Her på Helsehelse har mærket Solaray et effektivt B12 supplement i form af sugetabletter.

  Jern
  Et supplement af jern kan også blive nødvendigt, selvom denne kilde i høj grad findes i tidligere omtalte produkter Quinoa og Chia.

  Solarays ”All Energy” tilbyder blandt andet jernkosttilskud, men også andre energikilder, der er oplagte på en vegansk diæt.

  Mere inspiration til en vegansk livsstil og Raw till 4?

  Er du blevet inspireret til at indlede et nyt liv med en vegansk, raw till 4 diæt? Så har vi bøger her, der netop tilbyder Raw opskrifter, et oplagt valg. Her kan du eksempelvis lade dig inspirere af dessertalternativer (af forfatter Caroline Fibæk), der inkluderer rå chokolade og naturlige sukkerarter som kokos og stevia. Du kan desuden få et eksklusivt kig og utallige opskrifter fra den populære 42 Raw restaurant inde i hjertet af København i en bog forfattet af hjernen bag det hele. Et rawfood liv er uden tvivl et velsmagende liv, så det er bare om at komme i gang. Inspirationen er alle vegne. Se alle vore livsstilsbøger her

  Posted in Artikler By

  Mikkel Cort