Menu

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til kurven

  Opdaterer din indkøbskurv

  cart-loader

  Ny viden om chili

  14/12/15 10.19

  Er du på udkig efter en ny og mere effektiv vægttabsmetode, der kan skabe vedvarende resultater, har vi måske svaret i denne artikel. Meget aktuelle undersøgelser viser nemlig, at den kendte chili frugt - i forbindelse med ethvert ønsket vægttab, sætter forbrændingen igang og derved lettere "smelter" fedtet ved træning og workouts. Ja, du hørte rigtigt! Ved forbrænding smelter/fordamper fedtet, hvis alle andre energidepoter er brugt. Så snart forbrændingsprocessen sættes i vejret, vil målresultaterne ligeledes ske hurtigere, hvilket jo oftest kun er et plus på den konto. Chili kan, når alt kommer til alt, være den nye super food, der i modsætning til de fleste diæter og madplaner, rent faktisk VIL kunne føre til vægttab på en langt mere effektiv og holdbar måde ved fortsat indtagelse.

  Tab dig med stærk mad

  De fleste kender chili som den stærke komponent i maden, der smager fantastisk, men som samtidig også kan få hele svælget til at brænde. I denne forbindelse er mælk eller andre mælkeprodukter det eneste rigtige at drikke, når tungen brænder på efter et lidt for højt chili-indtag (som de fleste af os måske har erfaret). Noget, de færreste af os derimod ved er i denne forbindelse, at chili kan afhjælpe de overflødige kilo på kroppen. Med stærk mad, der er rig på chili og lav på sukker/kulhydrater, "boostes" kroppens evne til at forbrænde fedt og samtidig mindske en eventuel udbredt appetit efter fedt- og sukkerholdigt mad.

  Capasaicin - forbrændingsstoffet over dem alle

  Det canadiske universitet Laval University har for nyligt påvist en række positive effekter på forbrændingen ved at integrere en tilpas mængde chili i madlavningen. Det hele bygger på viden om det naturlige stof capasaicin, som der netop giver chili og andre chili-baserede krydderier som cayenne og paprika deres karakteristiske stærke smag. Capasaicin er således den komponent i chilien, der gør, at det sommetider siger "tju-bang" i munden efterfulgt af et voldsomt behov for væske til at mildne den brændende fornemmelse. Netop den brændende og "varme" fornemmelse, der sker i mund, hoved og mave ved chili-indtag er et resultat af capasaicins ophedede egenskaber. Denne proces, stoffet medfører, kaldes også diæt-induceret thermogenesis, hvilket netop omfatter dén positive egenskab, at kalorier automatisk vil blive forbrændt i stedet for at sætte sig som fedtdepoter rundtomkring på kroppen. Forskere har i denne forbindelse også fundet frem til, at det er de ris,- kartoffel,- og kornbaserede kulhydrater, der via ovenstående proces, vil forbrændes først. For folk, der oftest forsøger sig med diæter, er dette en fantastisk nyhed, da man ved et chiliholdigt måltid derfor ikke skal bekymre sig så meget om de kulhydrater, der ellers måtte optræde på tallerkenen. Dog er dette ikke ensbetydende med, at man eksempelvis ved indtagelse af chili con carne, blot kan gå amok med en kæmpe portion ris samtidig, hvis man netop ønsker at tabe sig i vægt.

  Ingen kompromisser

  Med stærke krydderier som eksempelvis chili pulver, behøver du ikke at gå i kompromis med fedtholdigt mad. En stuvning med bønner og kød, der naturligt har et højt fedtindhold, vil blive forbrændt langt hurtigere så snart den tidligere omtalte "diæt-inducerede thermogenesis" proces er igang via tilføjelsen af chili og stærke krydderier i stuvningen. Således vil proteinerne fra bønner og kød blive optaget hurtigere, mens fedtet i ingredienserne ikke på samme måde vil blive optaget som fedtdepoter. Derfor er det oplagt at lave chiliretter, hvor en anelse kornbaserede kulhydrater indgår (brug eventuelt tre-indelingen af tallerkenen som målestok) og hvor man ikke behøver at gå i kompromis med fedtet.

  Appetit-kontrol

  Udover overstående fordel ved indtagelse af chili, er der en anden meget positiv konsekvens ved at integrere den stærke frugt i madlavningen. Chili kan nemlig også være med til at reducere appetitten. Fra naturens side er vi som mennesker bygget til at kunne lide fedtholdigt mad, og efter junkfoodens indtrædelse i samfundet er det blevet lettere end nogensinde før at få dette "crave" tilfredsstillet. Med chili pulver har man dog via undersøgelser (publiceret i British Journal of Nutrition) fundet ud af, at man kan styre og kontrollere denne fedtrige appetit meget signifikant. I undersøgelserne har man via eksperimenter, hvor chili pulver tilsættes det enkelte måltid, iagttaget, at de enkelte forsøgspersoner spiser meget mindre i løbet af dagen ved det øgede chiliindtag som følge af den reducerede appetit.

  Mindre lyst til fedt

  Meget interessant i denne sammenhæng foreligger det, at chilipulverets strukturdannende evner i tomatsovs og lignende, skaber fornemmelsen af, at måltidet har et højt fedtindhold, hvorfor man således snyder hjernen til at tro at behovet for fedt tilfredsstilles. Derfor viser de canadiske undersøgelser, at forsøgspersonerne ved indtagelse af stærke retter i løbet af dagen mister behovet for fedtholdigt mad, hvilket er enormt positivt ved et eventuelt ønsket vægttab. Fra naturens side er vi som mennesker programmeret til at have lyst til fedtholdigt mad og olieholdige ingredienser, hvilket således ifølge undersøgelsesresultaterne vil kunne stabiliseres og "tæmmes" ved at integrere chilikrydderier i de enkelte måltider i løbet af dagen.

  Forskernes råd til vægttab med chili

  De canadiske forskere, hvis undersøgelser som sagt er publiceret af det anerkendte og verdensomspændende institut British Journal of Nutrition, foreslår, at man kan nøjes med at tilføje chili i et måltid lavt på fedt og samtidig få tilfredsstillet en craving efter olier og lignende. De påpeger desuden også, at thermogenesis processen (der fremmer stofskiftets evne til at forbrænde) forøges, når vi nyder maden - og netop dette er tilfældet i lækre chili retter, hvor den dominerende smag skaber varieret alsidighed, der langt fra på nogen måde er kedelig! Opsummering af fordelene ift. ønske om vægttab Ud fra overstående facts er de to overordnede FORDELE ved at integrere chili i madlavningen: 1. Der sættes fut i forbrændingen - og du kan derfor vælge enten at spise lidt flere lækre kulhydrater eller opleve varigt vægttab ved et øget chili indtag 2. Reduktion af appetit - mindre portioner i løbet af dagen samt en oplevelse af færre "cravings" for sukker- og fedtholdigt mad

  Kautioner

  Selvfølgelig skal mængderne af chili i maden ikke overdrives, og kæmper man med refluksproblemer kan en vægttabsorienteret diæt baseret på chili ikke anbefales. Integrer derfor kun chili i maks ét måltid om dagen for en balanceret kost, hvor du stadig vil opnå overstående fordele ved et chiliindtag. Gå heller ikke i krig med fedtholdigt mad, blot fordi chilis evne til at forbrænde dette er større end ellers, hvis du ønsker at tabe dig i vægt. Fokuser i stedet på at integrere de gode fedtsyrer i chiliretten, hvorfor chili con carne i denne sammenhæng kan anbefales. Det naturlige fedtindhold i bønner, kød og olier spiller fantastisk sammen med chiliens forbrændings egenskaber og kan ligefrem fremme stofskiftets evne til at smelte fedtet på kroppen. Skyd vægttabet i vejret med motion (og chili) Med en varieret kost, hvor det naturlige fedt i nødder, avocado, kød og lignende står i centrum, kombineret med masser af motion, kan du med integrationen af chili opnå fantastiske vægttabsresultater.

  Del gerne dine oplevelser med chili som vægttabskomponent i kommentarfeltet eller skriv til carsten@helsehelse.dk for at dele dine personlige erfaringer og få dem eventuelt publiceret her på bloggen.

  Opskrifter

  Den PERFEKTE chili con carne
  INGREDIENSER
  - 1 tsk. olivenolie eller chili olie
  - 1 medium løg, finhakket
  - 4 knuste hvidløg
  - 500 gram hakket oksekød (øko)
  - 2 tsk. kommen
  - 2 tsk. koriander
  - 1 tsk. cayenne pepper
  - chilipulver (smages til)
  - 2 spsk. Tomat puré
  - 1 medium gulerod, revet
  - 1 medium squash
  - 400 gram flåede tomater
  - 420 gram kidney bønner
  - 200 gram lav-fedt yoghurt - 3 dl ris

  Step 1 Opvarm olie i en gryde over medium varme. Steg løg i ca 5 minutter eller indtil blødgjort og gyldenbrune. Tilføj hvidløg og lad ingredienserne stege sammen i 1 minut.
  Step 2 Tilføj hakket oksekød og lad det stege indtil brunt i ca. 5 minutter Tilføj kommen, koriander og cayenne pepper og lad krydderierne summe i massen i 30 sekunder Tilføj tomat puré, rør grundigt i 30 sekunder Tilføj revet gulerod og squash - steg indtil færdigkogt (blødt) Tilføj flåede tomater og bønner og sæt låg på gryden - reducer varmen til lav (2-3 stykker) Lad blandingen koge i 30 minutter eller længere på yderligere lav varme
  Step 3 Server med yoghurt og ris

  Vores chili produkter

  Udover chili pulveret tilbyder vi også en række andre produkter, baseret på chili, der let vil kunne integreres i et vægttabsprogram som smagfulde og forbrændende komponenter i madlavningen. Tjek eksempelvis denne omega 3 olie ud med chili - Klik her -fra det anerkendte mærke Nutridan, der ernæringsmæssigt kombinerer de afgørende omega 3 olier og den nye superfood chili i én olie. Fremstillet af olie fra raps, hørfrø og Camelina Sativa, er olien 100 % vegetabilsk samt kolesterolfri. Olien er den perfekte mulighed for at integrere chili i madlavningen på en diskret og smagfuld måde. Imponer gæsterne med en chili con carne baseret på denne olie.

  Chili burn tabletter

  Er du ikke så meget for at diske op med retter proppet til randen med stærk chili, er disse chili tabletter den perfekte mulighed for at integrere den forbrændende chili frugt i dagligdagen. Tabletterne er naturligt fremstillede i Danmark og sætter i den grad fut i fedtforbrændingen. se dem her

  Posted in Artikler By

  Mikkel Cort